Nieuws

Ondertekenen van een omgevingsaanvraag

De analoge bouwaanvraag en melding behoren definitief tot het verleden. Sinds 1 januari 2018 worden alle meldingen, bouwaanvragen, verkavelingsvergunningen en milieuvergunningen digitaal aangevraagd in een gecentraliseerd systeem, het omgevingsloket. Men spreekt dan ook niet meer van een bouwvergunning, maar van een omgevingsvergunning. In dit artikel leggen we je uit hoe je dergelijk dossier ondertekend en indient.

Wat heeft u nodig?

Om de melding of aanvraag van een omgevingsproject te ondertekenen heeft u volgende zaken nodig

  • Een computer met werkende internetverbinding
  • Uw elektronische identiteitskaart en de pin-code
  • Een e-id kaartlezer

Inloggen in het omgevingsloket

Omgevingsloket - Aanmelden bij de Vlaamse overheid

Om in te loggen gaat u naar de website van het omgevingsloket. U krijgt keuze uit verschillende mogelijkheden om in te loggen. Kies bij voorkeur de optie ‘eID en aangesloten kaartlezer’. Een pop-up venster verschijnt. Klik op ‘doorgaan’.

U komt terecht op de beveiligde website van de overheid, ‘CSAM’. Sluit uw kaartlezer aan en steek uw eID kaart in, mocht u dat nog niet gedaan hebben. Klik daarna op de knop ‘aanmelden’.

Een nieuw pop-up venster verschijnt met de vraag om een beveiligingscertificaat te kiezen. Laat de standaard waarden onveranderd en klik op ‘OK’. Opnieuw opent zich een pop-up venster waarin u uw pin-code kunt ingeven. Geef uw code in en klik opnieuw op ‘OK’.

Omgevingsloket - Toegangsscherm

Als alles goed gaat komt u terecht op het toegangsscherm van het omgevingsloket. In het andere geval zult u terecht komen op een pagina van de overheid die u mogelijk zal aangeven wat er fout gegaan is en hoe u het probleem kunt oplossen.

Controleer in dat geval of u de laatste versie van de e-id software geïnstalleerd hebt. U kunt op deze pagina ook de eID Viewer downloaden. Dit is een programma waarmee u offline uw eID kaart kunt lezen, mocht dit niet lukken dan is uw kaartlezer vermoedelijk defect.

Klik op de knop ‘Mijn projecten’.

Raadplegen van een dossier

Omgevingsloket - Overzicht dossiers

U krijgt een overzicht van alle projecten waar u toegang tot hebt. Klik op het potlood Bewerk omgevingsaanvraag naast het project dat u wil bewerken of ondertekenen.

Ondertekenen van een dossier

Omgevingsaanvraag - Actie onderteken de aanvraag

De overzichtspagina van het project opent zich. In de linkse kolom kun je in het project navigeren. Zo vind je bijvoorbeeld onder ‘PROJECT INHOUD – Adres van de omgevingsaanvraag’ de plannen van de aanvraag. Afhankelijk of de aanmaker van het dossier u lees- of schrijfrechten heeft gegeven kunt u in het dossier aanpassingen maken. Pas best niets aan in het dossier zonder degene die het dossier opgesteld heeft in te lichten. Wanneer het dossier reeds door iemand ondertekend is, kunt u geen wijzigingen meer aanbrengen.

Als alle informatie correct is klikt u in het navigatiemenu op ‘ACTIES’. Klik op de pijl Klap menu omgevingsaanvraag uit naast de actie ‘Onderteken de aanvraag’ om het menu uit te klappen en klik daarna op de knop ‘ONDERTEKENEN’. Lees de verklaring en vink het vakje ‘Gelezen en goedgekeurd’ aan. Klik vervolgens opnieuw op de knop ‘ONDERTEKENEN’ en bevestig nogmaals.

Het dossier is nu ondertekend

Indienen van een dossier

Omgevingsaanvraag - Actie indienen van het dossier

Eens het dossier ondertekend is moet u het nog indienen. Hiervoor gaat u opnieuw naar ‘ACTIES’. Er is nu een nieuwe actie ‘Indienen van het dossier’ aangemaakt. Klik op de pijl Klap menu omgevingsaanvraag uit om de actie uit te klappen en kies bij wie u het dossier gaat indienen. Doorgaans is dit bij de gemeente waar de bouwwerken uitgevoerd zullen worden.

Uw melding, omgevingsaanvraag, verkavelingsvergunning, … is nu aangevraagd. Onder het menu ‘DOSSIERVERLOOP’ kunt u de status van het dossier opvolgen. Indien uw e-mail adres correct ingevoerd is zult u ook van elke wijziging in de status van het dossier op de hoogte gebracht worden via een e-mail van het omgevingsloket.

Plannen om een omgevingsaanvraag in te dienen?

Neem contact op met Architects for Future  voor een ontwerp op maat inclusief professioneel opgesteld digitaal dossier.

CONTACTEER ONS

Deel deze pagina: