Projecten

Extra verdieping in houtskeletbouw te Sint-Amandsberg

Van bungalow tot moderne woning.

Een bestaande bungalow wordt verbouwd en uitgebreid met een extra verdieping in houtskeletbouw tot een moderne woning.

De vraag

De eigenares van deze bungalow wenste de woning uit te breiden met een extra verdieping en in te richten als multifunctionele ruimte; een praktijkruimte, gecombineerde met een polyvalente fotostudio. De nieuwe uitbreiding moest een harmonieus geheel vormen met de  gelijkvloerse bouwlaag van de bestaande bungalow. Met andere woorden: na uitvoering van de werken mocht niet zichtbaar zijn dat de woning was verbouwd.
De bestaande gelijkvloerse verdieping van de woning was reeds gerenoveerd en bleef bewoond, waardoor er de nodige voorzorgsmaatregelen dienden te worden getroffen zodat de gelijkvloerse inrichting niet werd beschadigd.
In een 2de fase werd de gelijkvloerse keuken grondig verbouwd.

Over dit project

De bestaande gelijkvloerse bouwlaag van de bungalow werd uitgebreid met een extra verdieping, waardoor de nuttige vloeroppervlakte van de woning werd verdubbeld.
De uitbreiding werd opgetrokken in houtskeletbouw; omwille van de zeer lichte constructie worden de bestaande funderingen van de woning minimaal belast. Door deze snelle bouwmethode kon de gelijkvloerse bouwlaag gevrijwaard blijven van weer en wind en kon de volledige verbouwing worden uitgevoerd in 6 maanden.
Zowel de uitbreiding als het bestaande gelijkvloerse bouwvolume werden aan buitenzijde afgewerkt met gevelpleister waardoor ook de gelijkvloerse bouwlaag kon worden geïsoleerd en waardoor de bestaande bungalow transformeerde tot een moderne woning.

Extra verdieping in houtskeletbouw te Sint-Amandsberg
Extra verdieping in houtskeletbouw te Sint-Amandsberg
Extra verdieping in houtskeletbouw te Sint-Amandsberg
Extra verdieping in houtskeletbouw te Sint-Amandsberg
Extra verdieping in houtskeletbouw te Sint-Amandsberg

Gemaakte keuzes

  • houtskeletbouw: lichte en snelle bouwmethode.
  • duurzame en ecologische materialen.
  • geïsoleerde gevelpleister transformeert bungalow tot moderne woning.
  • houten gevelaccenten aan overdekte terrassen, in harmonie met bestaande houten ramen en deuren.

Waarom houtskelet?

Bij deze verbouwing en uitbreiding was een houtskeletbouw een voor de hand liggende keuze:

  • houtskeletbouw is een lichte bouwmethode; de fundering van een bestaande woning wordt bij een uitbreiding in houtskeletbouw minimaal belast.
  • houtskeletbouw is een snelle bouwmethode; door de prefab elementen in houtskelet, kon de uitbreiding in zeer korte tijd worden opgetrokken en was de woning zeer snel opnieuw wind- en waterdicht.
  • houtskeletbouw is een duurzame en ecologische bouwmethode; hout is een hernieuwbaar materiaal.
  • houtskeletbouw laat toe om zeer goed te isoleren zonder dat de buitenwanden zeer dik worden; isolatie in houtskeletbouw gebeurt tussen de staanders van de houtskelet, bij voorkeur met cellulosevlokken, wat ten goede komt aan de inertie van de woning.

Soortgelijke ambitieuze bouwplannen

Wil u meer weten over dit NZEB project? Of heeft u een soortgelijk bouwproject in gedachten waarover u even wilt brainstormen?

CONTACTEER DE ARCHITECT

Deel deze pagina: