Projecten

Ingrijpende renovatie te Gent

Het begin van Architects for Future

Eén van onze architecten stak zelf de handen uit de mouwen om van deze verouderde woning een ruime en comfortabele bijna-nieuwbouw te maken. In het thuiskantoor begon de samenwerking die uiteindelijk leidde tot het ontstaan van ons architectenbureau.

Ingrijpende renovatie te Gent

De opdracht

De voormalige woning van een van onze architecten had nood aan een update naar de 21e eeuw. De indeling was verouderd, de woning was amper geïsoleerd en de technieken achterhaald.

De realisatie

Onze architect voerde samen met vrienden en familie zelf deze renovatie uit. Het hoofdgebouw is gestript en ingepakt in een dikke laag isolatie. Naast en achter de woning is een uitbreiding geplaatst in houtskelet.

De voormalige leefruimte is omgevormd tot kantoorruimte waar Architects for Future ontstond. In de nieuwe uitbreiding bevinden zich de leefruimte en keuken met zicht op de tuin. Het verhoogde dak met bijkomend raam zorgen voor een riante lichtinval zonder in te boeten op thermische prestaties.

Ingrijpende renovatie te Gent
Ingrijpende renovatie te Gent
Ingrijpende renovatie te Gent
Ingrijpende renovatie te Gent

Gemaakte keuzes

  • uitbreiding in houtskeletbouw
  • hout-aluminium buitenschrijnwerk met drievoudig glas
  • mechanische ventilatie met warmterecuperatie
  • condenserende gaswandketel
  • fotovoltaïsche zonnepanelen

Het resultaat?

Een zeer energiezuinige woning. De bouwaanvraag dateert van voor de invoering van de ‘Ingrijpende Energetische Renovatie‘ in de EPB-regelgeving waardoor er geen E-peil berekend werd.

  • U-waarde muren, daken en vloer ≤ 0,15 W/m2K
  • EPC: 98 kWh/m2jaar (komt overeen met energielabel A)

Soortgelijke ambitieuze bouwplannen

Wil u meer weten over dit NZEB project? Of heeft u een soortgelijk bouwproject in gedachten waarover u even wilt brainstormen?

CONTACTEER DE ARCHITECT

Deel deze pagina: