Projecten

Twee bungalows worden meergezinswoning

Warm in de winter en fris in de zomer

Door de specifieke manier waarop een houtskelet opgebouwd is kan het eenvoudig goed geïsoleerd worden. Dit zorgt voor een aangenaam warm binnenklimaat wanneer het buiten koud is. Echter ontstaat er door de lichte constructie een verhoogd risico op oververhitting in de zomer. In dit project zijn verschillende maatregelen genomen om dat risico tegen te gaan. Zo zijn er cellulose-isolatie en houtvezelplaten toegepast voor een verhoogde thermische massa, is er op cruciale plaatsen zonwering geplaatst en zijn alle appartementen voorzien van een geothermische warmtepomp met passieve koeling.

De opdracht

Tijdens een eerdere editie van De Renovatiedag legde de opdrachtgever de eerste contacten met de vraag om twee bungalows uit de jaren ’70 duurzaam te verbouwen en uit te breiden. Daarenboven was er in de landelijk gelegen dorpskern waar het project is gelegen, de mogelijkheid om een kleinschalig project te ontwikkelen met 4 woonentiteiten.

De gelijkvloerse bouwlaag van de twee bungalows is grondig en energetisch gerenoveerd. Na afbraak van het licht hellend schilddak zijn beide gekoppelde woningen uitgebreid met een optopping op de eerste verdieping. De gelijkvloerse woonentiteiten zijn voorzien van een volledig geïsoleerde buitenschil door na-isolatie van de gevel met gevelpleister, nieuwe ramen en deuren met drievoudige beglazing en vloerisolatie.

De uitbreiding op de verdieping is uitgevoerd in houtskeletbouw. Het lichte gewicht van deze constructie resulteert in een beperkte bijkomende belasting van de bestaande fundering. Dankzij prefabricatie van de wanden is de looptijd van de werf beperkt. De werken werden namelijk gestart in mei 2018 en reeds in juli 2018 was het gebouw opnieuw wind- en waterdicht.

Het houtskelt is opgebouwd met ecologische materialen zoals houtvezelplaten en cellulose-isolatie, waardoor de optopping een dampopen constructie is en een goede inertie heeft, waardoor het binnen koel blijft ook tijdens de warmste zomers.

Architectuur

De beide helften van het project zijn een spiegelbeeld van elkaar. Desondanks is de architectuur niet banaal en alledaags door het spel van verschillende volumes in gevelpleister en hout, waarbij ook het lijnenspel in de houten gevelbekleding en de zichtschermen van richting veranderen en een speels karakter geven aan het project.

Dit project was te bezichtigen op De Renovatiedag op 15 mei 2022.

Technieken

Elke woonentiteit is uitgerust met een geothermische warmtepomp en vloerverwarming, waarbij passieve koeling mogelijk is. Dit zorgt voor een aangenaam binnenklimaat zowel in de winter als in de zomer met een zeer beperkt verbruik van energie. De luchtkwaliteit in elke woonentiteit wordt gegarandeerd door de balansventilatie. Om oververhitting in de zomer nog verder tegen te gaan, zijn alle ramen voorzien van zonwering. Als kers op de taart is elke woonentiteit voorzien van voldoende fotovoltaïsche zonnepanelen.

Indeling

Het project bestaat uit vier 2-slaapkamer appartementen, elk met een afzonderlijke inkompartij waarbij de privacy van elke bewoner sterk wordt gerespecteerd. Elke woonentiteit heeft een mooie en ruime buitenruimte. De gelijkvloerse appartementen beschikken over een mooi terras waarvan een gedeelte is overdekt en hebben toegang tot de tuinzone. De appartementen op de verdieping hebben een groot en zuidwest gericht dakterras, gedeeltelijk afgewerkt als intensief groendak, waardoor ook op de dakterrasen natuurlijk groen aanwezig is.

Buitenaanleg

Er is in het project ook rekening gehouden met voldoende parkeermogelijkheden waarbij de verharde oppervlaktes zoveel als mogelijk beperkt blijft of waarbij waterinfiltratie mogelijk is.
In de ruime voortuinstrook bevinden zich twee carports voor de voertuigen van de bewoners van de appartementen op de verdieping. Achter het gebouw bevinden zich 2 ruime garages voor de voertuigen van de bewoners van de gelijkvloerse appartementen. Zowel de platte daken van de carports als van de garages zijn afgewerkt met een groendak. Dit niet alleen voor buffering van het hemelwater maar ook om het uitzicht vanuit de appartementen op de verdieping te optimaliseren.

Bungalows-1
Bungalows-2
Bungalows-3
Bungalows-4
Bungalows-5
Bungalows-6
Bungalows-7
Bungalows-8
Bungalows-9
Bungalows-10
Bungalows-11

Gemaakte keuzes

 • optopping in houtskeletbouw
 • zeer snelle bouwmethode
 • performant buitenschrijnwerk met drievoudig glas
 • mechanische ventilatie met warmterecuperatie
 • geothermische warmtepomp met passieve koeling
 • fotovoltaïsche zonnepanelen
 • waterdoorlatende verhardingen
 • groendak met waterbufferend vermogen

Het resultaat?

 • appartementen gelijkvloers:
  • Ingrijpende Energetische Renovatie
  • E-peil 13
  • energielabel: A
 • appartementen verdieping:
  • nieuwbouw
  • E-peil 3
  • energielabel: A

Soortgelijke ambitieuze bouwplannen

Wil u meer weten over dit NZEB project? Of heeft u een soortgelijk bouwproject in gedachten waarover u even wilt brainstormen?

CONTACTEER DE ARCHITECT

Deel deze pagina: