Projecten

Zorgwoning te Mariakerke

Als de eigenaar een stuk van de woning wenst te delen met een 65-plusser.

Zorgwonen is het creëren van een kleinere woongelegenheid binnen een bestaande woning zodat maximaal twee hulpbehoevende personen of 65-plussers kunnen inwonen.

De vraag

De eigenaar van deze bungalow wenste de woning uit te breiden met een extra verdieping en in te richten als zorg-entiteit voor de inwonende moeder.
Privacy voor zowel het jonge gezin als voor de inwonende moeder waren een prioriteit, toch was het ook belangrijk de toekomstige zorgen voor de moeder binnen het gezin te kunnen opvangen.
Tijdens de verbouwingswerken bleef de gelijkvloerse bouwlaag van de bestaande bungalow bewoond, waardoor er de nodige voorzorgsmaatregelen dienden te worden getroffen.

Over dit project

De bestaande gelijkvloerse bouwlaag van de bungalow werd uitgebreid met een extra verdieping, waardoor de nuttige vloeroppervlakte van de woning bijna verdubbeld.
De uitbreiding werd opgetrokken in houtskeletbouw; omwille van de zeer lichte constructie worden de bestaande funderingen van de woning minimaal belast. Door deze snelle bouwmethode kon de gelijkvloerse bouwlaag, die tevens bewoond bleef, gevrijwaard blijven van weer en wind. Bovendien is de eigenaar zelf schrijnwerker en heeft hij de uitbreiding grotendeels zelf kunnen uitvoeren.
Dankzij de meerdere bouwvolumes, uitgevoerd in verschillende gevelmaterialen met een aantal architecturale accenten, heeft de bungalow een ware metamorfose ondergaan.

Zorgwoning te Mariakerke
Zorgwoning te Mariakerke
Zorgwoning te Mariakerke
Zorgwoning te Mariakerke

Gemaakte keuzes

  • houtskeletbouw: lichte en snelle bouwmethode.
  • duurzame en ecologische materialen.
  • door het spel van meerdere bouwvolumes is verschillende gevelmaterialen, krijgt de woning een modern en strak karakter.

Zorgwonen

De bestaande bungalow werd uitgebreid met een kleinere woonentiteit, zodat een 65-plusser zorgeloos kan inwonen bij een gezin.
Meer weten over een zorgwoning?
U vindt een nuttig artikel in onze nieuwsrubriek.

Soortgelijke ambitieuze bouwplannen

Wil u meer weten over dit NZEB project? Of heeft u een soortgelijk bouwproject in gedachten waarover u even wilt brainstormen?

CONTACTEER DE ARCHITECT

Deel deze pagina: